Navnet Haurvig stammer højest sandsynligt fra en af de mange små og idylliske vige i Ringkøbing Fjord, som tilbage i tiden blev brugt både som udskibningshavne for tagrør til købstaden Ringkøbing. Derudover også som landingshavne for de lokale beboere, hvor fjordfiskeriet var en nødvendig bibeskæftigelse for at skaffe mad på bordet.
Haurvig ligger på den sydlige del af landtangen Holmsland Klit og mellem Årgab og Skodbjerge. Haurvig er et særdeles naturskønt og roligt område, hvor der er højt til himlen. I Haurvig er der kort afstand til strand og fjord. Her ligger feriehusene på store og ugeneret naturgrunde. De fleste af vores feriehuse finder du på vestsiden ud mod klitterne og den meget attraktive sandstrand langs Vesterhavet, hvor både fiskeri, jagt efter “vestkystens guld” – rav, og en dukkert for hele familien.
Men du vil også finde virkelig mange smukke ‘perler’ på østsiden med den skønme udsigt over den lidt mere fredelige Ringkøbing Fjord. Her kan du nyde landskabet på den anden side af fjorden og se det store fuglereservat Tipperne i den sydlige ende af fjorden.
På vestsiden af hovedvejen løber den gode og fine natursti, der er oplagt til en cykel-, løbe- eller gåtur på ferien. Her vil du også opleve det livlige fugle- og dyrelivet. Naturstien strækker sig de godt 40 km fra Nymindegab i syd, igennem fiskerbyen Hvide Sande til Søndervig i nord.
Fra Haurvig er der ikke mange minutter i bilen til dagligvarebutikken i Bjerregaard med en fin lille fiskebod eller det noget større udbud af shopping og restauranter i Hvide Sande eller Søndervig. Esmarks sommerhusudlejning i Haurvig giver således rige muligheder for en skøn og varieret ferie i Vestjylland.
I Haurvig finder du det meget levende museum strandfogedgården Abelines Gård. Sammen med en historisk redningsstation giver det et fremragende og meget interessant billede af, hvordan livet blev levet på Holmsland Klit i lidt ældre tider. Her var det en kombination af landbrug, fåreavl og fiskeri der gav den eneste mulige levebrød og hvor strandfogederne holdt opsyn med stranden og var sømændenes livliner i tilfælde af forlis.
Haurvig Kirke, som er opført i 1869, blev renoveret i 1947, hvor også tårnet blev opført. Hvis besøger Haurvig Kirke skal I huske at bemærke den specielle prædikestol, der er formet som styrehuset på en af de gamle fiskekuttere. Kirkegården med de gamle gravsten og den fantastiske beliggenhed mod fjorden er absolut også et besøg værd.
Er du og/eller din familie til ridning, skal I tage et smut hen forbi Haurvig Rideskole. Rideskolen arrangerer rideture langs stranden og i den skønne natur. Her bliver rytterne opdelt efter erfaring og evner, så sikkerheden er helt i top, når rækkerne af glade og forventningsfulde ryttere begiver sig ud på tur.